Nieuws

Persbericht: Rotaryclub haalt €75.000 bij elkaar voor bestrijding baarmoederhalskanker

Uitgegeven: 05-09-2019

Persbericht

‘Rotaryclub haalt €75.000 bij elkaar voor bestrijding baarmoederhalskanker`


Deze maand is bekend geworden dat de Rotaryclub Hengelo-Enschede Dubbelstad (RHED) totaal €75.000,- heeft kunnen doneren voor onderzoek en behandeling van baarmoederhalskanker in Sumbawa, Indonesië
Tijdens de FashionFair 2017 heeft RHED geld ingezameld voor dit goede doel. Het bedrag van €21.500,- dat dit evenement opleverde, is via de  bijdrage van de Internationale organisatie van Rotary bijna twee keer verdubbeld tot een fantastisch bedrag van €75.000,-. Ook het Rotary district in Nederland heeft aan dit goede doel een flinke bijdrage  gedaan. Met dit totale bedrag kunnen ongeveer 7500 vrouwen worden gescreend op baarmoederhalskanker. Circa 750 vrouwen zullen naar aanleiding van dit onderzoek ook worden behandeld.

Baarmoederhalskanker is na borstkanker de meest voorkomende vorm van kanker bij vrouwen onder de 45 jaar. Wereldwijd wordt deze vorm van kanker jaarlijks bij meer dan 500.000 vrouwen vastgesteld. Ongeveer de helft van deze vrouwen overleeft de ziekte niet. Ruim 80% van deze vrouwen leeft in ontwikkelings¬landen. Het gaat vaak om jonge moeders die de spil zijn van het huishouden en onmisbaar zijn voor het gezinsinkomen. Wanneer zij wegvallen heeft dit grote gevolgen voor de familie en voor het dorp waarin zij wonen. Het wrange aan deze feiten is dat baarmoederhalskanker te voorkomen is en 100% te genezen is bij een tijdige diagnose en behandeling van de symptomen.
Rotaryclub Hengelo Enschede laat de behandeling van deze ziekte onder toezicht van een Rotaryclub ter plaatse uitvoeren door De Female Cancer Foundation (FCF) Deze stichting is opgericht vanuit het ideaal wereldwijd de strijd tegen baarmoederhalskanker aan te gaan. Deze foundation heeft tot doel: een baarmoeder¬halskankervrije wereld. Geen utopie maar een reëel doel, te bereiken door het ter plekke verlenen van zorg en het geven van voorlichting. Lex Peters is arts en onderzoeker (en broer van Rotarylid Riet Peters) is direct betrokken bij de activiteiten van de FCF. Lex heeft tijdens een clubavond verteld hoe bij tijdige screening met azijn iedere vrouw met deze aandoening met een eenvoudige behandeling met stikstof, voor de prijs van €10,- kan genezen. Daarom heeft de club in maart 2016 de strijd tegen baarmoederhalskanker gekozen tot sponsorproject.

Hoe kon een kleine maar enthousiaste club uit Hengelo/Enschede zo’n schenking realiseren? Tijdens het evenement Fashion Fair op 19 november 2017 hebben ontzettend veel bedrijven, winkeliers, mensen uit Twente belangeloos meegewerkt aan de mooie opbrengst van €21.500,- . Deze opbrengst is via een ‘Matching Grant’ door Rotary International verdubbeld en vervolgens nog eens verdubbeld. Zo kon de kleine enthousiaste gedreven Rotaryclub uit Hengelo-Enschede via een wereldwijde organisatie, en met de hulp van vele anderen in de regio dit realiseren.

**************************************************************************************************************

Indien contact gewenst voor nadere toelichting, te bellen met: Gerard Kollen, Voorzitter RHED g.kollen@home.nl of 06-42134872

Terug


Clubbijeenkomst

Woensdag vanaf 18.00 uur
Tuindorphotel 't Lansink
C.T. Storkstraat 18
7553 AR Hengelo
tel. 074-2910066

Oprichting

Rotaryclub Hengelo-Enschede Dubbelstad is opgericht op 3 oktober 1990.

Wat is Rotary?

Rotary is een serviceorganisatie. De leden steunen op verschillende manieren hun medemens zonder onderscheid van ras, geloof of politieke overtuiging. Rotary is een wereldwijde Fellowship (kameraadschap) met één visie: Service above Self ofwel dienstbaarheid boven eigenbelang.

Districten

Nederland heeft 7 districten die ieder rechtstreeks deel uitmaken van Rotary International. Rotary kent immers geen landenstructuur, maar een redelijk platte wereldwijde organisatie met districten en clubs. In totaal zijn er ruim 19.000 Rotarians in Nederland, verdeeld over circa 500 clubs.
Rotaryclub Hengelo-Enschede Dubbelstad behoort tot district 1560. De districten zijn onderverdeeld in regio’s. Ons district 1560 heeft 6 regio’s. RHED zit in regio VI.